ItaliŰ - Rome 2007

  Foto Presentatie op Picasa

Donderdag 3 mei: Lido di Ostia

We zijn gisteravond laat aangekomen op onze camping. Het goot werkelijk toen we incheckten, we zijn zelfs door iemand met de auto naar onze stacaravan gebracht. De vlucht verliep goed en wat een luxe vanuit Rotterdam! Weliswaar zijn ze daar net zo streng als op Schiphol, maar het is er lang niet zo druk. Heerlijk gewoon.

We hadden al afgesproken dat vandaag een rustig dagje zou worden. We moesten ook op zoek naar een supermarkt. We namen dus de bus naar Lido di Ostia, de kust dus. Nou is de Italiaanse kust een beetje vreemd. Er zijn talloze strandtenten naast elkaar en die bezetten allemaal een stukje strand. Dus je moet eigenlijk altijd via een strandtent het strand op. Aangezien het weer niet echt geweldig was, kon dat wel kostenloos. Daarna op zoek naar een supermarkt. Wat een speurtocht! Na twee uur zoeken hadden we eindelijk een kleine kruidenier gevonden waar we het hoognodige konden kopen. En de campingwinkel? Die was maar twee uur per dag open (tussen 10 en 12) en er was zeer beperkte keuze. Heel anders dan in de brochure was vermeld. We aten dus maar pasta met vis uit blik.

Onze Mobile Home op de Camping Fabulous / Het strand van Ostia

Vrijdag 4 mei was een totaal verregende dag. We hebben toen ook niks gedaan; we zijn in de stacaravan gebleven. Want het is zonde van de foto's als het zo giet.

Zaterdag 5 mei: Vaticaanstad - Sint Pieter & Kasteel

Vandaag zijn we naar Vaticaanstad gereisd. Vanaf de camping moesten we een half uurtje met de bus en daarna tien minuten met de stampvolle metro. Zeker naar Vaticaanstad zit je als sardientjes in een blik. Hoewel de basiliek mooi is, vond ik het toch een groot circus. Ik bedoel: je moest door detectiepoortjes, de tas werd gescand en waar je ook keek stonden drommen mensen. De Efteling is er niks bij. Als katholiek zou je hier iets bij moeten voelen, maar ik voelde eigenlijk niets. Er was hier geen vroomheid meer aan. In een nis van de basiliek deed een priester zijn best een mis te leiden, maar door de enorme hoeveelheid gewone bezoekers was dat eigenlijk geen doen. We besloten de koepel te bezoeken, maar daarvoor moesten we wel drie kwartier wachten. En dan zijn we niet eens achteraan de rij aangesloten, iets wat daar eigenlijk moeilijk gaat omdat iedereen (vooral de guards) goed in de gaten houdt of je niet voorkruipt.

De garde van Vaticaanstad

Na al dat wachten moesten we 580 traptreden beklimmen. Maar dan stond je wel boven in de koepel, en daar kun je hele mooie foto's maken van het interieur van de basiliek. Zonder dat de drommen mensen je in de weg zitten. En als je naar buiten ging, dan had je een schitterend uitzicht over Rome stad. Gelukkig werkte het weer goed mee vandaag.

Interieur en Koepel van de Sint Pieter

Na de basiliek was ik erg vermoeid door de enorme hoeveelheid mensen en indrukken. We besloten toen dat we op een andere dag naar de Vaticaanse musea zouden gaan. We hadden ook niet zo veel tijd meer tot de sluitingstijd, vanwege al dat wachten. Ook voor de musea sta je lang in de rij. We gingen toen naar het Castello St. Angelo. Lange tijd was dit naast een keizerlijke burcht ook de residentie van de pausen (vroeger was de keizer ook de paus, aangezien men nog nooit had gehoord van de scheiding van kerk en staat). We waanden ons hier in Gondor (Lord of the Rings). Dat is ook niet zo gek: het Gondor uit de film is hierop gebaseerd. En dat was zeer zichtbaar. Daarna lekker naar de camping en uitrusten.

Kasteel

Zondag 6 mei: Stadstour Rome: Trevi Fontein, Pantheon, Piza Navona, Spagna

We maken vandaag een stadswandeling en we beginnen bij de Trevi-fontein. Vergeleken bij gisteren is het hier rustig, maar uiteraard zijn ook hier aardig wat mensen op de been. De fontein zelf is betoverend mooi. Niet voor niets gaat iedereen die naar Rome gaat, hierlangs. Ik heb een wens gedaan, maar of die uitkomt? De tijd zal het leren. We krijgen vandaag een plensbui over ons heen. Daarna lopen we, met onze net gekochte paraplu, naar het Pantheon.

Pantheon (buitenkant en koepel)

Men begrijpt nog steeds niet hoe de betonnen koepel van het pantheon is gebouwd. Zo symmetrisch. Er zit een gat bovenin, want met een top zou de koepel waarschijnlijk instorten. Het is nog niet gelukt om met onze moderne technieken iets soortgelijks te bouwen (waarschijnlijk omdat we de constructie gewoon niet begrijpen). Dit is het best bewaardgebleven oude monument in Rome en dat is toch te danken aan het feit dat er een kerk in is gevestigd nadat de oude godsdiensten hadden afgedaan. Jammer dat een kerk in ItaliŰ veel kits gebruikt, want dat past helemaal niet bij dit gebouw. En ja, in het midden word je dus nat als het regent.

Trevi fontein

We lunchen in een zeer klein maar o zo vriendelijk restaurantje. Daarna breekt zowaar de zon weer door. We lopen via steegjes en straatjes die mij erg doen denken aan de Alfama in Lissabon, naar Piazza Navona. Dit is weer het Montmartre van Rome. Rome is gewoon vele steden ineen. In Rome zie je, waar alle andere Romaanse steden hun inspiratie vandaan hebben gehaald. Ten slotte lopen we naar de Spaanse trappen, maar daar is het zo druk met uitblazende toeristen, dat we er niet echt mooie foto's van kunnen maken. Eenmaal boven komen we terecht in de Tremontikerk en dit is nu wel een kerk naar mijn hart. Veel fresco's, mooie voorwerpen (niet te veel kits) en vooral sereen en vroom. Je gaat hier echt voor je plezier bidden. Dan lekker terug naar de camping.

Piza Navona / Uitzicht op Rome vanaf Spagna

Maandag 7 mei: Vaticaanstad Musea

Vandaag gaan we het erop wagen: we zullen in de rij gaan staan voor de muse´ vaticane. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Talloze guards houden in de gaten of je niet ergens tussen glipt. Dat lukt dan ook niet. We lopen tot om de hoek, waar de basiliek staat (we zijn van de andere kant gekomen omdat we een metrohalte verder zijn uitgestapt). Een ronselaar spreekt ons aan. We kunnen voor 27 euro per persoon met een gids mee. Daarnaast moeten we dan ook nog de entree betalen. Als ze merkt dat we twijfelen, wachten we in plaats van een uur zomaar ineens drie uur met dezelfde rij. Dan besluiten we dit niet te doen, vooral omdat we niet als idioten door het museum willen rennen, iets wat je met een gids bijna zeker weet. Uiteindelijk staan we toch iets verder terug in de rij (nee, niet achteraan). En dan doen we net of onze neus bloedt en lopen we met de stroom mee. Uiteindelijk wachten we drie kwartier. Het is wel zeer de moeite waard. Alle kunstschatten van Rome zijn hier bijeengebracht. Hier zie je dat het oude Rome zeer is be´nvloed door de Grieken, maar zeker ook de oude Egyptenaren. Je ziet bijvoorbeeld Dionysisbeelden die dan zijn aangepast aan de Romeinse smaak (dus met kleding aan), madonna met kind gebaseerd op Isis met horus, maar dan met een meer Romeins uiterlijk. En sphynxen met een Romeins uiterlijk. Heel bizar eigenlijk. En natuurlijk een schitterende replica van de Pieta van Michelangelo. En de fresco van het Laatste Oordeel in de Sixtijnse Kapel. Daar mag je echt helemaal niks! De plafonds zijn een wereld op zich, met al die fresco's. Geen wonder dat de Reformatie op gang kwam. Gebaseerd op deze musea is de Rooms-katholieke kerk schatrijk (geweest), terwijl in vroeger tijden de mensen krepeerden. Want inderdaad: al deze overdaad leidt af van het ware geloof (zoals het gebruikelijke standpunt is in protestantse kringen). Daarna gaan we nog even langs een supermarkt en we vinden er EINDELIJK een waar je alles kunt krijgen. De rest van de week zijn wij voorzien!

Laatste Oordeel van Michael Angelo in de Sixtijnse Kapel

Dinsdag 8 mei: Villa Borghesi & Rome by Night

Vandaag beginnen we wat later, omdat we graag een keertje dineren in Rome en Rome in het (schemer)donker willen zien. Eerst kijken we even rond bij EUR Fermi (daar is de eindhalte van de bus die van de camping gaat en daar moeten we steeds de metro in). Het is een leuk, modern park. Heel anders dan Villa Borghesi. Er is daar in de villa ook een museum, maar dat moet je van te voren bespreken doordat er veel groepen komen. Het park is echt helemaal leuk. Inclusief tempel gewijd aan Dionysis als ik me niet vergis. Het is echt leuk om door de bossen, langs vijvers en de dierentuin te lopen. We lunchen hier op chic, maar de salade is heel erg lekker. We rusten lange tijd op een stuk waar je de auto's niet zo hoort, want dat is wel een nadeel van dit park: overal hoor je wegen met auto's. Het ligt echt helemaal ingeklemd. Na deze lange rustpauze gaan we terug naar de Spaanse trappen. Dan lopen we weer de stad in, via Piazza del Popolo. Omdat ik graag wat bling bling wil hebben en dat langs de waterkant richting de Sint Pieter te koop is (in kraampjes), lopen we daar helemaal naartoe. Natuurlijk heb ik net de verkeerde schoenen aan hiervoor. Mijn voeten liggen na deze wandeling helemaal open. Maar nadat we een heerlijke pasta op hebben (zonder kaas), komen we bij de Sint Pieter aan. In de schemer en dus moeten we nog even wachten voor echte foto's by night. Dat komt natuurlijk vanzelf. We gaan met de metro naar het Colosseum. Daar stappen we ook nog even uit voor een foto by night. En dan gaan we moe maar voldaan terug naar de camping.

Villa Borgesi en Piazza del Popolo

Sint Pieter by Night

Trevi Fontein & Colosseum by Night

Woensdag 9 mei: Colosseum, Forum & Palatino

Vandaag een dagje oude opgravingen en ru´nes. Het oude Rome is niet voor niks het centrum van de ''oude wereld" geweest. Alleen al aan de ru´nes is te zien hoe machtig en imposant de bouwwerken moeten zijn geweest. Alles vertelt je : hier zetelde macht. We beginnen bij het Colosseum, waar we 40 minuten moeten wachten. Ook hier moet de tas door de scanner en moeten wijzelf door een detectiepoort. Je kunt helaas goed zien dat het Colosseum al lang was ingestort als het niet versterkt was. Voor dit enorme bouwwerk zijn zeer slechte kwaliteit stenen gebruikt, die ook nog eens erg poreus waren. Het is een wonder dat er nog staat wat er nu nog staat. Iedereen die de film Gladiator heeft gezien weet waar het Colosseum voor werd gebruikt. Bloeddorstige mensen, die Romeinen. Ook de 'kelders' van het Colosseum zijn blootgelegd, je ziet zelfs de liftschachten nog voor de kooien van de dieren die naar boven werden gehesen. En het toegangssysteem is in onze tijd nog nooit zo eenvoudig geweest: je kreeg een nummer per ingang en die ingang moest je dus nemen. Binnen 5 minuten zaten 45 000 toeschouwers binnen, alleen omdat dit systeem goed werkte. Zou nu trouwens ook niet meer kunnen, met al die idioten die tegenwoordig rondlopen.

Colosseum

We gaan verder naar het Forum Romano. Het is vandaag behoorlijk warm en er is op het Forum eigenlijk nergens schaduw. Op het Forum speelde zich het zakenleven af en zetelde de macht van Rome. Je moet wel over een gezonde dosis fantasie beschikken om je hier iets bij voor te kunnen stellen. Al moet ik zeggen dat de overblijfselen van de basiliek je een aardige indruk geven. En natuurlijk is Vaticaanstad gebouwd naar het voorbeeld van dit Forum en soms ook met de rijkdom daaruit. Dat maakt het iets gemakkelijker voor te stellen. Romeinen waren dol op moza´eken en badhuizen. Er waren talloze badhuizen in het oude Rome (als je het geld had, bouwde je er zelf een). Die werden veelal gedecoreerd met moza´eken. Maar je werd wel rijk over de ruggen van de armen en vooral doordat men slaven hield. Als je goede transacties kan doen en je personeel niet hoeft te betalen, houd je genoeg over, niet waar?

Het Palatijn is de voormalige keizerlijke residentie. Naast enkele schitterende tuinen en opgravingen van de oudste nederzetting in dit gebied, is ook hier niet veel van over. Dit komt vooral omdat de rijkdommen werden geroofd en gebruikt voor het Rome in de Renaissance. Dus eigenlijk kun je in het Renaissance-Rome nog talloze sporen vinden van het oude Rome. Renaissance geeft dat natuurlijk als term ook al aan. Na het ineenstorten van het Romeinse Rijk en de Moorse periode volgt er een zwarte periode in Europa, de Middeleeuwen. Met veel oorlogen, ziektes, stammen die elkaar de hersens inslaan en al wat lelijk is. Dan komt de Renaissance. Hernieuwde belangstelling voor de oude waarden en normen uit een nog oudere beschaving. Opgravingen die verhalen vertellen. En die rijkdommen opleveren waar je weer mooie gebouwen mee kunt maken. En dat gebeurde dus ook.

Overzicht Forum

Mozaieken en een mooie lokale vlinder

Donderdag 9 mei: Ostia Antica

Na enige twijfel besluiten we toch nog iets te ondernemen op onze eennalaatste vakantiedag. We nemen de trein naar Ostia Antica. Het oude buitenverblijf van veel Romeinen. Ostia Antica is veel beter bewaard gebleven dan het Forum Romano. Hier is het veel gemakkelijker je een voorstelling te maken van het oude Romeinse rijk en het leven daarin. De eenvoudige huisjes, de vier grote badhuizen, de eenvoudige winkeltjes op het marktplein, het theater... Het is allemaal behoorlijk bewaard gebleven. En guess what: buiten dat wij over het algemeen wat minder bloeddorstig zijn, is er verder weinig veranderd. We hebben meer overgenomen van de oude Romeinen en Grieken en Egyptenaren dan we zelf vaak willen toegeven. Democratie komt uit Griekenland. Onze krijgskunde is veelal gebaseerd op de Romeinse (die was namelijk lange tijd zeer goed ontwikkeld). En zoals altijd zijn er overal gewone mensen die gewoon proberen een gelukkig bestaan op te bouwen, in welke tijd ze ook op aarde zijn.

Openlucht Theater in Ostia Antica

Vrijdag gaan we al vroeg naar huis vliegen. De taxi brengt ons naar het vliegveld in Rome en we zijn in Rotterdam voor we het beseffen. En dan relaxed naar huis, want we hadden gewoon de auto meegenomen en geparkeerd op Rotterdam airport.

Een heerlijke vakantie, waarin we beseften dat er meer is dan de wensen die we nog koesteren. Zo'n fijne vakantie smaakt naar meer!

 


ę Marcel & Hanneke van Oosterhout 2007